neljapäev, 20. juuni 2013

History Of House Music: The Roots Of House

We continue the article series about the beginnings of house music, in my native language, estonian. This time we discuss how the basics of house music was created and set to be in the two legendary clubs of Chicago, The Warehouse and Music Box. You can watch the story of those clubs discussed in great detail in the 'Pump Up The Volume' documentary - http://www.youtube.com/watch?v=rw-tRL9PUNg


House-muusika juured


Ükski muusikažanr ei teki üleöö – iga žanr ja muusikaline suund vajab endale oma eellugu. House-muusika sai sündida tänu diskomuusikale ja selle kultuurile. Diskol ja house-muusikal on palju ühiseid jooni ning ei ole sugugi imekspandav, et house-muusika tekkele aitasid kaasa Chicago diskorid ja sealne lokkav klubikultuur. Võib vaid fantaseerida, mlliseks oleks kujunenud elektrooniline tantsumuusika tänapäeval, kui ei oleks olnud selliseid Chicago legendaarseid ööklubisid nagu seda olid Warehouse ning Music Box. 

Warehouse klubi avati 1977. aastal ning selle omanikud teadsid, et kui nad tahavad meelitada enda klubisse noori trenditeadlikke inimesi, peavad nad sinna saama suurepärase DJ kes seda ülesannet hea muusikavalikuga täidaks. Esmane valik oli legendaarne New Yorgi DJ Larry Levan, kes aga lükkas pakkumise tagasi. See oli täiesti mõistetav, sest Larry Levan'ile oli just tehtud pakkumine Paradise Garage klubi poolt - see oli klubi mille DJ rollis nautis ta hiljem peaaegu ebajumala staatust ja aitas kaasa garage tekkele. Larry Levan pakkus Warehouse klubi töökohta oma sõbrale Frankie Knluckles'ile, kes pärast kahte edukat prooviesinemist otsustas, et Chicago ja Warehouse sobisid talle. Järgmise viie aasta jooksul oli tema töö tulemusena tekkinud uus tantsumuusika žanr, tema klubi andis sellele nime ning tema ise sai tuntuks kui selle žanri ristiisa. See muusika oli house.

Sellise naeratusega DJ järgi ju peab lihtsalt tantsima - live lindistus ühest klubiööst Warehouse klubis

Enimlevinud arvamuse järgi sai house-muusika oma nime klubi Warehouse järgi, mida hellitavalt kutsuti lihtsalt 'house'-iks. Samas liikus see termin ringi juba palju varem, ning kirjeldas kõike mis oli Chicago noorte arust tõsiselt lahe – olgu need uued moekad riided või hetkel kõige popim lugu raadios ('those clothes you wear are so house!'). Igatahes ei olnud house-muusika veel omaette žanr, vaid kirjeldas seda diskomuusikat mida Frankie Knuckles Warehouse klubis mängis. Need diskolood said nii nõutuks, et Chicago kohalik plaadipood Importes Etc. hakkas neid märgistama siltidega 'as heard at the Warehouse', ehk 'kuuldud Warehouse klubis' ning need plaadid läksid letilt nagu soojad saiad. Aja jooksul muutus Warehouse nimi lühendatult lihtsalt 'house'-iks, sest selline nimi oli klubile rahvasuus juba tavaliseks saanud. 

Warehouse klubi oli niivõrd edukas, et Frankie Knuckles otsustas kõik need tedmised mis ta selles klubis omandanud oli enda kasuks pöörata ja avas 1983. aastal uue klubi nimega 'Power Plant'. Warehouse'ile tähendas see muidugi lõppu, sest Frankie Knuckles'i tulihingelised austajad lahkusid koos temaga. Klubiäri oli nii tulus, et Warehouse endised omanikud avasid kohe uue klubi nimega Music Box ning selle uueks diskoriks sai Ron Hardy. Tema DJ stiil oli uuenduslik – ta mängis diskomuusika sekka lintmagnetofonilt avaldamata remikse, trummimasinatega tehtud rütmilugusid, euroopa sündipoppi ja tärkavat electro muusikat. Noorelt surnud diskorit ümbritseb veel tänapäevalgi salapärasuse loor, seda suuresti tänu tema avaldamata produktsioonide tõttu mis on muutunud kollektsionääride seas ihaldusväärseks.

Võib-olla tema parim seni päevavalgele ilmunud ümbertöötlustest

Järgmine kord - kõige esimesed house lood!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar