neljapäev, 20. juuni 2013

History Of House Music: The Pioneers Of House Music

We continue our voyage into the early beginnings of house music, in Estonian language! This time we take a look at the pioneers of house music.




House-muusika Pioneerid



Öeldakse, et igal muusikaplaadil on jutustada oma lugu, ning varajased Chicago house-muusika plaadid ei ole mingi erand. Populaarsed reliisid olid Farley Jackmaster Funk'i 'Funkin' With The Drums Again' mille põhilugu 'Jack'n The House' laenas palju tollal klubides menuka Kraftwerki loost 'It's More Fun To Compute'. Kraftwerk lugudega ei saanud 80-ndatel eksida, sest need olid nii populaarsed – isegi electro žanr peab tegema neile kummarduse, sest ilma 'Trans-Euro Express'-ita ei oleks olnud ka Africa Bambaata & The Soulsonic Force'i 'Planet Rock' lugu. Farley plaadil leidub ka varane näide deep house-muusikast loo 'Farley Knows House' läbi. Plaadil leiduvad rohked rütmilood osutusid osavatele diskoritele asendamatuteks tööriistadeks.

Farley Jackmaster Funk tegemas seda mida ta kõige paremini oskab

Chip E. house lugude kogumik 'Jack Trax' oli sarnase efektiga. Plaadil leidus Klein + MBO lugudest inspireeritud 'MB Dance', kõiki kuulajaid pööraselt tantsima kutsuv 'Time To Jack' ning house žanrile nime kindlustanud 'It's House'.

Esimesed sammud astumaks välja repetiivsete algeliste ja minimaalsete kõlaga lugude nõiaringist tegid produsendid nagu Steve 'Silk' Hurley, Marshall Jefferson, Larry Heard ja Adonis. Steve 'Silk' Hurley oli muusiku kogemusega noor produtsent ja DJ kelle demod ringlesid Chicagos esimeste seas. Farley Jackmaster Funk võlgneb paljuski enda edus Steve 'Silk' Hurley'le kellelt ta kaaperdas ära nii nime 'Jackmaster' kui ka idee loole 'Love Can't Turn Around' mille demo oli Hurley poolt valmis kuid avaldamata. 'Love Can't Turn Around' oli esimene house-muusika hitt, mis sai kuulsaks ka väljapoolt Chicagot ülemaailmselt ja sai Briti enimmüüdud plaatide edetabelis teise koha. Hurley'l oli muidugi rida teisi hitte nagu 'Music Is The Key', 'Shadows Of Your Love' ja oma kättemaksu Farley'le sai ta looga 'Jack Your Body' mis ronis Suurbritannia Billboard edetabelis 1987. aastal esimeseks.

Larry Heard oli Chicagos produtsent, kes defineeris enda tavapärasest keerukamate produktsioonidega deep house alažanri. Disco D nime all tulnud plaati 'Dance Tracs' peetakse deep house muusika üheks Püha Graaliks mille hinnad on mainimiseks lihtsalt liiga soolased. 'Can You Feel It' loetakse esimeseks puhtatõuliseks deep house hümniks. Vokalist Robert Owensiga on vokaalhaussi klassikuteks lauldud lood nagu 'Mystery Of Love', 'A Path' ja 'It's Over'.

Adonis keeras kõik tantsijad enda näppude ümber lugudega 'No Way Back' ja 'Rockin' Down The House' mis paistsid silma keerukate ja rohkete mänglevate trummihelidest koostatud meloodiatega. Adonis oli olnud üks neist noortest muusikahuvilistest, kes arvas et Jesse Saunders'i lugu 'On &On' ei kõlbanud house-muusika näitena mitte kuhugi ja tema oleks suuteline palju paremaks. Teatud mõttes oli tal ka õigus, 'No Way Back' oli piire lõhkuv lugu, see oli techno enne kui naaberlinnas Detroidis see tulevane žanr eksperimenteerides ja pimedas kombates ennast paika jõudis panna (kuni 1987. aastani kõlas varane techno suuresti nagu elektro).

Kui nimetada üks nimi tänu kellele varane Chicago house-muusika sai teha ainult samme edasi tuleviku ja täiuslikkuse poole, võiks selleks olla Marshall Jefferson. Kui Marshall kuulis esimesi house produktsioone, tuli temalgi tahtmine ennast proovile panna ja seda muusikat ise teha. Kui ta oli oma kõrvale pandud aastapalga stuudiotehnikale raiskanud, mida ta isegi kasutanud ei osanud, muutus ta enda töökohal postkontoris naerualuseks. Kuid asjad muutusid kiiresti kui ta koos Vince Lawrence'i abiga avaldas peagi rütmilugude kogumiku 'Go Wild Rhythm Trax'. Aasta hiljem 1986. aastal tuli välja Adonise kaasprodutseeritud 'Virgo Trax Again' – vaieldamatult oli tegemist seni keerukamate deep house varaste näidetega Chicagost. Kui ei oleks olnud Marshall Jeffersoni, ei oleks meil ka acid house-muusikat – nimelt oli see klubimaastikul kogenud Marshall kelle näpunäidete järgi sündis esimene acid house lugu 'Acid Trax' Phuture'i poolt. 'Acid Trax' oli lihtsalt oskamatult kokku pandud imeline äpardus noorte hakatiste DJ Pierre, Spanky ja Herb Jacksoni poolt, mille demo oli Ron Hardy käes kuulsaks mängitud. Kuid see lugu mida meie tänapäeval teame kui 'Acid Trax' oli täiesti ümber tehtud versioon mis Marshall Jeffersoni kaasabil avaldati 1987. aastal. Marshalli kogemus osutus hädavajalikuks, sest tema oli algselt see, kes avaldas esimese acid house loo vinüüli peal aasta varem Sleezy D nime all looga 'I've Lost Control'. Vaadates tagasi varasele house ajaloole, oleks Marshall Jefferson nagu varase house-muusika kaitseingel, kelle teed ristusid paljude teiste produtsentidega kelle karjäärile sai ta oma panuse anda. Selline isetu käitumine oli täiesti vastupidine sellele mis toimus Chicago house stseenis – kõik hoidsid enamasti omaette, enda stuudiosaladusi hoiti vaka all, teistelt demode ja ideede varastamine ei olnud ebatavaline. Võib-olla oli see parimaks, et Marshall Jefferson oli Trax plaadifirma talendiotsija, sest ta sai aidata teisi alustavaid noori produtsente kes nagu temagi alguses ei osanud kuidagi algust teha.

Kõige kuulsamaks Marshall Jeffersoni hitiks on 'Move Your Body' mis paremini tuntud kui 'The House Music Anthem' – tõenäoliselt esimene house-muusika hümn mis tõesti selle tiitli ära teeninud on. 

- Varajaseid house-muusika träkke:

Jesse Saunders – On &On (1984)
Dr. Derelict – Undercover (1984)
Z-Factor – Fantasy (1984)
Z-Factor – I Am The DJ (1984)
Jesse Saunders – Funk U Up (1984)
Le Noiz – Wanna Dance (1985)
Jamie Principle – Waiting On My Angel (1985)
Virgo – Go Wild Rhythm Trax (1985)
Farley Funkin Keith – Funkin With The Drums (1985)
Farley Jackmaster Funk - Funkin With The Drums Again (1985)
Chip-E – Time To Jack (1985)
Chip-E – It's House (1985)
J.M. Silk – Music Is The Key (1985)
Quest Feat. Liz Torrez – Mind Games (1985)
The Browns – What's That (1985)
Sleazy D – Trust Track (1985)
Jesse Velez – Girls Out On The Foor (1985)
Jesse Velez – Fire 121 (1985)
Blaze – Yearnin' (1985)
Farley Jackmaster Funk – Love Can't Turn Around (1986)
Mr. Fingers – Can You Feel It (1986)
Adonis – No Way Back (1986)
Virgo – R U Hot Enough (1986)
Jamie Principle – Your Love (1986)
The It – Donnie (1986)
Marshall Jefferson – Move Your Body (The House Music Anthem) (1986)
Tyree – I Fear The Night (1986)
Fingers Inc. - It's Over (1986)
Fingers Inc. - Mystery Of Love (1986)
Raze – Jack The Groove (1986
Frankie Knuckles – Baby Wants To Ride (1986)
Steve 'Silk' Hurley – Jack Your Body (1987)
Nitro Deluxe – Let's Get Brutal (1987)

Järgmine kord - acid house!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar