laupäev, 7. september 2013

From Rivera's Groove Box #32: Azymuth - Jazz Carnival

Kuidas ära tabada millisesse žanri mingi lugu langeb? Kui on tegemist väga žanripõhise stiilipuhta muusikaga, siis on see ülesanne väga lihtne. Eriti kerge on identifitseerida neid lugusid mis ei julge murda enda žanri piiridest välja ja jäävad seetõttu enda žanri reeglite range järgimise tõttu ideeliselt vägagi piiratuks. Ühe sõnaga - igavad! Eks kõige paremad muusikapalad on tihti peale need lood mis laenavad mõjutusi mitmetest teistest žanridest - niimoodi on võimalik muusikaliselt edasi areneda ja võib-olla panna aluse mõnele uuele alažanrile!

Kas on üldse oluline jagada neid eriti raskelt kategoriseeritavaid bände, laule ja muusikat kindlatesse žanridesse? Einoh, muidugi ei ole see väga oluline... ah, keda me lollitame! Meile melomaanidele meeldib seda lausa fanaatiliselt teha! Aga vahest on keeruline, lausa võimatu panna mõnda lugu mingite kindlate piiride vahele.

Võtame näiteks Azymuth'i 'Jazz Carnival'i: 

Tegemist on jazz-funk looga. Aga kas ikka on? Peab ju olema, Azymuth on ju jazz-funk bänd! 'Jazz Carnival' oli väga populaarne 70-ndate lõpu ja 80-ndate algusaastate maa-aluste diskoteekide hitt - kas see teeb sellest loost diskoloo? Olen näinud seda lugu toodud näitena varasest Hi-NRG muusikažanrist. Ei ole võimalik! See on ju... džäss! Aga oma kiire tempoga ja süntesaatoritega omab ta ka Hi-NRG elemente. See muudab 'Jazz Carnival'i diskokaks küll. Kas see lugu võiks olla üks jazz-fusion väljendusviisidest? Minu sisemine vaist ütleb, et 'Jazz Carnival' on jazz-funk lugu, mille eriline segu brasiilia-ladina rütmidest, elektroonilistest süntesaatoritest, jazz-fusion mõtteviisist ja diskomuusika elementidest on teinud sellest loost tantsumuusika klassiku. Seda lugu on nimetatud ka üheks proto-house looks, ehk house-muusika üheks varaseks inspiratsiooniks. 'Jazz Carnival' on võib-olla tõesti žanrilt jazz-funk lugu, aga me ei saa selles liiga kindlad olla - see on lihtsalt liiga hea, et olla ainult üks asi.

2 kommentaari:

  1. Võib-olla žanritesse lahterdamine võimaldab lihtsalt kergemini ja üheselt mõistetavamalt muusikast rääkida. Ja lühemalt infot edastada. Et enam-vähem suuna teatavaks teha. Mulle endale žanri identifitseerimine muusika kuulamise juures huvi ei paku ega ole ka üldse vajalik ega oluline.

    VastaKustuta
  2. Jah. Vahest on hea mängida seda 'mängu' et mis žanri looga nüüd küll tegu on, või mis mõjutustega miski on. Aga see 'Jazz Carnival' on ikka metsik lugu küll, eks?

    VastaKustuta