kolmapäev, 17. juuli 2013

From Rivera's Groove Box #20: Black Sabbath - Iron Man


Black Sabbath'i teine album 'Paranoid' on üks kõigi aegade parimaid muusikaplaate mis lindistatud.  Kuna see plaat ilmub pidevalt igasugustes edetabelites, on see kindel fakt. Minule ei kõla see plaat üldse nagu heavy metal, või metal, vaid lihtsalt üks osavalt kokku pandud raskema tooniga bluusroki album - just see mis Black Sabbath alguses ka oli, enne kui seda kollektiivi heviks tembeldati. 'Paranoid' on nii mitmekesine plaat kui veel olla saab. 'War Pigs' on sõjavastane protestilaul, proto-punk tunnetusega 'Paranoid' mis räägib aeglaselt hulluks minemisest ja terve mõistuse kadumisest, 'Planet Caravan' on aeglane psühhedeeliline kosmoserokk mis peaks tekitama tunde läbi kosmose lendamisest. 'Electric Funeral' on lugu mis räägib hävingust läbi tuumasõja, 'Hand Of Doom' aga narkootikumidest ja valusate sõjakoleduste unustamise katsetest. 'Fairies Wear Boots' on selle taustal nagu plaadi kõige rõõmsameelsem lugu, sest see räägib sellest kuidas Black Sabbathi liikmed Ozzy ja Geezer nägid kanepiuimas saabastega haldjaid tantsimas ja ringi lendamas.

Kõige tumedam lugu võib plaadil olla aga 'Iron Man' - see meeldejääva kidrakäiguga rokilugu räägib kosmoserändurist kes rändab läbi aja tulevikku ja näeb meie maailma hävinemist läbi apokalüpsise. Tagasiteel maale, et hoiatada meid tuleviku eest, satub peategelane aga magneetilise välja küüsi kus ta muudetakse groteskseks raudmeheks. Protsessi läbi kaotab ta kõnevõime ja ta muutub suhtlemisvõimetuks endiste kaasmaalaste suhtes. Teda ignoreeritakse ja ta naerdakse välja kui ta üritab hoiatada tumeda tuleviku ja kindla huku eest. See ajab teda aga vihale ja ta kaotab enese üle kontrolli. Raudmees oma vihas hävitab maailma ja tema nähtud tulevikuvisioon maailma lõpust saab reaalsuseks. Vohh, milline hea ulmenovelli materjal.



'Iron Man'i on kaverdatud palju, see on legendaarne rokinumber. Lõpetuseks natukene kergemini mõjuv The Cardigans'i ska puudutustega kaver:



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar