teisipäev, 3. detsember 2013

From Rivera's Groove Box #60: House Of Jezebel - Love & Happiness



Al Green kirjutas enda ühe tuntuma laulu 'Love & Happiness' 1972. aastal. Seda laulu peetakse üheks parimaks soul lauluks läbi aegade. Selle loo instrumentatsioon ei ole ainult sügav, vaid sisaldab ka paraja annuse ehtsat funk'i. Nagu Al Green ise kirjeldab enda autobiograafias: 'Love & Happiness' oli nagu plahvatusohtlike kemikaalide kokkusegamine — kõiki elemente pidi lisama õigel hetkel ja õiges koguses'. Populaarse hitina ei olnud vaja oodata kaua, kuni kerkisid esile mitmed kaverid teiste artistide poolt. Üks tuntumaid, ja kindla peale tugevamaid oli Philadelphia soul ja r&b kollektiivi First Choice versioon - see kolmest naislauljast koosnev vokaalgrupp lisas mehisesse soul numbrisse uue, õrnema naiselikuma puudutuse.



Kes oleks võinud arvata, et selle laulu esimesed 35 sekundit võivad muutuda housemuusikas nii levinud sämpliteks?

Kõiki sämpleid kasutavaid juhtumeid on raske üles leida, sest house muusika on üldiselt alati olnud halvasti katalogiseeritud ja raskemaks teeb olukorra ka see, et artistid ei märgi ära enda kasutatud sämpleid (TÕESTUSEKS, SELLE LÕIGU KIRJUTAMISE AJAL BLOGISSE TULI MULLE LAMBIST ETTE, ET SLUM SCIENCE 'SHUT DOWN' KASUTAB SAMAST LOOST TEISEST KOHAST LÕIGATUD PAARI SEKUNDILIST SÄMPLIT, ILGE ULME).

Aga kindlalt tean Lovebirds'i 'Love & Happiness', Seduction 'Seduction (The Reprise Loft MIx)', Crazy P 'Disco Odyssey', DJ Pierre 'Love Trax (Happiness)', Ben Wijay 'Do Me Right' (eriti hea ja raskelt limiteeritud valge leibel) ja House Of Jezebel 'Love & Happiness'.

Erilise luubi alla tahaksin võtta aga House Of Jezebel versiooni 'Love & Happiness'ist. 


Kui see 2010. aastal avaldati, pidid kindlasti paljud house produtsendid mõtlema, et miks küll nemad millegi nii lihtsa ja löövaga ei suutnud välja tulla. Tegemist on selle sama 35 sekundilise First Choice'i sämpliga mida saadavad rasked 80-ndate Chicago jack house trummid ja tumedad Juno süntesaatori meloodiad. Selle versiooni tugevaim külg on see, et see kõlab täpselt nii nagu oleks see produtseeritud Chicago haussi kuldsetel aegadel Larry Heard'i või Farley Jackmaster Funk'i poolt. Aga kõik muutub arusaadavamaks, kui vaadata kes on House Of Jezebel projekti taga - Danny Wolfers ehk Legowelt. On teada, et see mees uuris omal ajal koos legendaarse technobändi Unit Moebius liikmetega pimedates Haagi linna keldrites varase Italo disko ja electro produktsioonisaladusi. Ja me kõik teame, et Chicago house muusika oli lihtsalt Italo disko toorem ja jõhkram kloon. 

Kõik tundub nii selge nüüd.

Ah jah, mulle esimesel kuulamisel House Of Jezebel'i lugu ei meeldinud, aga see kasvas järk-järgult kuni viimaks arvan, et tegemist võib olla viimaste aastate tugevama house looga.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar